VCA

Wat is VCA?

De afkorting VCA staat voor:  VGM (Veiligheid, gezondheid en milieu) Checklist Aannemers

Het lijkt hierdoor of uitsluitend werknemers in de bouw dit certificaat moeten hebben, maar inmiddels wordt in een groot aantal andere branches ook om dit certificaat gevraagd. VCA omvat een groot aantal handvaten om veilig, op een gezonde en milieuvriendelijke manier te kunnen werken op plaatsen met grote risico’s. Door het volgen van een VCA cursus kan een werknemer aantonen dat hij over de juiste kennis beschikt van de veiligheidsvoorschriften. Daarnaast kan een onderneming ook VCA gecertificeerd worden. Een VCA gecertificeerde onderneming kan aantonen dat voldaan wordt aan verplichtingen uit de Arbowet.  Het uiteindelijke doel van de VCA  is het verhogen van de veiligheid en het terugdringen van het aantal ongevallen.

Voor wie is VCA Bedoeld?

In steeds meer branches wordt VCA gevraagd. In eerste instantie was de VCA voornamelijk bedoeld voor de bouw, petrochemie, offschore en elektrotechniek, maar tegenwoordig wordt in veel meer branches de checklist gebruikt. VCA wordt veel toepast bij constructie- en onderhoudswerkzaamheden.

Branches waarin VCA o.a. veel wordt toepast:

 • Werktuigbouwkunde
 • Steigerbouw
 • Elektrotechniek
 • Isolatietechniek
 • Farmaceutische industrie
 • Petrochemie
 • Civiele techniek
 • Industrieel reinigen
 • Schilders branche
 • Transport branche

Een persoon kan een VCA certificaat halen, maar een  onderneming ook. Het kan zo zijn dat binnen een onderneming alle uitvoerend personeel VCA heeft zonder dat de onderneming zelf VCA gecertificeerd is. Alle  medewerkers kunnen dan werken volgens de VCA richtlijnen. Wanneer een onderneming VCA gecertificeerd is, dan zullen er geen mensen werken die niet VCA gecertificeerd zijn. Wanneer een onderneming VCA gecertificeerd is, dan is het certificaat 3 jaar geldig. Wanneer een persoon VCA gecertificeerd is, dan is het certificaat 10 jaar geldig.

Wanneer een VCA gecertificeerd aannemer een ZZp-er inhuurt als onderaannemer, dan heeft deze ZZp-er VOL-VCA nodig.

Hengstman A.O.T. verzorgd de volgende VCA opleidingen;

 • VCA Basis (voor uitvoerende medewerkers)
  B-VCA staat voor Basis VCA. Als u voor een aannemer gaat werken heeft u meestal een B-VCA diploma nodig. Met een B-VCA diploma toont u dat u de algemene kennis over veiligheid, gezondheid en milieu beheerst en dat u deze kennis kunt toepassen. Door de opgedane kennis vergroot u zowel uw eigen veiligheid alsook van uw collega’s waarmee u werkt. U heeft kennis van de wet- en regelgeving, u weet hoe gevaarlijke situaties en handelingen kunt herkennen en weet hoe u deze kunt voorkomen.
 • VCA VOL (voor zzp-ers en leidinggevenden)
  VOL-VCA staat voor Operationeel Leidinggevenden VCA. Als u operationeel leidinggevende bent bij een aannemer of als u als zzp’er als onderaannemer werkt heeft u een VOL-VCA diploma nodig. Met het VOL-VCA-diploma toont u dat u de algemene kennis over veiligheid, gezondheid en milieu beheerst en dat u deze kennis kunt toepassen. Door de opgedane kennis vergroot u zowel uw eigen veiligheid alsook van uw collega’s aan wie u leiding geeft. U heeft kennis van de wet- en regelgeving, u weet hoe gevaarlijke situaties en handelingen kunt herkennen en weet hoe u deze kunt voorkomen. Daarnaast bent u een volwaardig aanspreekpunt voor zowel werknemers, de opdrachtgever alsook het management.
 • VCA VOL en/of VCA Basis opleiding.
  • Eendaagse opleiding met aansluitend examen.
  • Landelijk erkend examen en opname in VCA REGISTER.
  • Incompany opleiding mogelijk vanaf 6 kandidaten (vraag naar de mogelijkheden).

Is VCA verplicht?

VCA is geen wettelijke verplichting, maar wel een gestructureerde manier om te kunnen controleren of door opdrachtgevers of nemers wordt voldaan aan wettelijke verplichting. Voor een onderneming is het handig om VCA gecertificeerd te zijn, want men voldoet dan aantoonbaar aan de Arbo wetgeving. Een onderneming is wel verplicht veilig te zijn, maar kan dit ook zonder VCA aantonen. Ook voor weknemers is het geen verplichting. Werkgevers kunnen op hun beurt wel eisen dat je als werknemer over een VCA certificaat beschikt. Voor werknemers vergroot het dus de kans op werk als je over het certificaat beschikt.

×